Ciekawostka z centealnym zamkiem/bagaźnikiem

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Tarki
Samochód: Ateca Xperience 1,5 TSI manual
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Tarki »

Witam,

podzielę się swoim spostrzeżeniem, a może kogoś uchronię przed niepotrzebnymi kłopotami:

dotyczy Seat Ateca y2024, dostęp KeyLess bez fabrycznego alarmu, klapa bagażnika manualna.

Model ten ma funkcję umożliwiającą otwarcie bagażnika bez odryglowywania pozostałych drzwi - czyli podchodzimy z kluczykiem do auta, otwieramy bagażnik i możemy go za chwilę zamknąć bez konieczności ryglowania centralnego zamka (ponieważ on cały czas pozostawał zamknięty).

Wczoraj zdażyła mi się sytuacja z zatrzaśnięciem kluczyka w bagażniku: otwarłem tylko bagażnik, włożyłem teczkę z kluczykiem, wziąłem miotłę, zamknąłem klapę bagażnika i zabrałem się za odśnieżanie samochodu. Po chwili nie dało się już otworzyć bagażnika. Na szczęście przypomniało mi się o możliwości odryglowania samochodu z aplikacji :D

Moim zdaniem jest to dość duże niedociągnięcie producenta, że taka sytuacja może mieć miejsce. I o ile otwartego/odryglowanego normalnie samochodu nie da się zamknąć z kluczykiem w środku, to tutaj taka możliwość występuje. Przypuszczam, że może to być niedociągnięcie oprogramowania w stosunku do wersji z automatyczną klapą bagażnika i jej się nie da zamknąć, jeśli kluczyk jest w bagażniku.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia na tym polu?

pzdr MT

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Ciekawostka z centealnym zamkiem/bagaźnikiem

Post autor: krowka1978 »

Jeżeli da zamknąć kluczyk, to gruby błąd - aż sprawdzę przy elektrycznej klapie w moim. W 500X, gdzie nie było opcji elektryki otwierania klapy, gdy kluczyk jest w bagażniku nie da się go zamknąć, po zatrzaśnięciu natychmiast klapa odskakuje.

Edit. Przy elektrycznej nie pozwolił na zamknięcie, mruga i daje komunikat w zegarach.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Tak, mi chyba raz też tak się zdarzyło, że jak otworzyłem sam bagażnik (kluczyk zbliżeniowo) i zostawiłem w nim kurtkę z kluczykiem, to się zamknął po zamknięciu klapy bagażnika. W innych sytuacjach nie pozwala.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

krowka1978 pisze:
27 lis 2025, 14:37
Jeżeli da zamknąć kluczyk, to gruby błąd - aż sprawdzę przy elektrycznej klapie w moim. W 500X, gdzie nie było opcji elektryki otwierania klapy, gdy kluczyk jest w bagażniku nie da się go zamknąć, po zatrzaśnięciu natychmiast klapa odskakuje.

Edit. Przy elektrycznej nie pozwolił na zamknięcie, mruga i daje komunikat w zegarach.
Czyli i jeden i drugi samochód mają czujniki kluczyków w bagażniku nie pozwalające na ich zamknięcie. A przy manualnej klapie bagażnika widać, że zaoszczędzili.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Tarki
Samochód: Ateca Xperience 1,5 TSI manual
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Tarki »

flash pisze:
27 lis 2025, 17:15
Tak, mi chyba raz też tak się zdarzyło, że jak otworzyłem sam bagażnik (kluczyk zbliżeniowo) i zostawiłem w nim kurtkę z kluczykiem, to się zamknął po zamknięciu klapy bagażnika. W innych sytuacjach nie pozwala.
Bagażnik nie rygluje się od razu z kluczykiem w środku, dopiero po jakimś czasie.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Tarki pisze:
28 lis 2025, 14:13
flash pisze:
Bagażnik nie rygluje się od razu z kluczykiem w środku, dopiero po jakimś czasie.
To tylko oznacza, że nieświadomie idzie zatrzasnąć kluczyk, gruby babol.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
Misiek (29 lis 2025, 0:39)
Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

krowka1978 pisze:
28 lis 2025, 16:54
Tarki pisze:
28 lis 2025, 14:13
flash pisze:
To tylko oznacza, że nieświadomie idzie zatrzasnąć kluczyk, gruby babol.
Ale najbardziej zastanawia mnie fakt, że przy elektrycznej klapie zabezpieczanie jest i działa, a przy ręcznej nie. A według mnie powinno być dokładnie odwrotnie, bo elektryczna zamyka się powoli, kilka, kilkanaście sekund, i po zorientowaniu się jest jeszcze czas na reakcję i przerwanie zamykania, a przy ręcznej to tylko chwila nieuwagi, zapomnienia ... i mamy problem. Jednym słowem : najlepszym miejscem dla kluczyków jest ZAWSZE kieszeń w spodniach, a nie na przykład w kurtce, czy innym ubraniu, które możemy zdjąć i zostawić w środku samochodu.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Mi się to na szczęście zdarzyło w garażu, choć razem z kluczykiem do auta były klucze do domu i telefon, więc aplikacją bym nie otworzył, ale na szczęście ktoś był w domu i otworzyłem drugim kluczykiem. :D

Zauważyłem też np. to, że jak kurtkę z kluczem zostawiam w bagażniku, a wychodzę na stacji do WC i zamykam auto aplikacją, to po otwarciu aplikacją samochód nie widzi kluczyka w środku, trzeba go znaleźć, zamknąć nim auto i otworzyć i wtedy dopiero auto go widzi i pozwala odpalić.

ODPOWIEDZ