podzielę się swoim spostrzeżeniem, a może kogoś uchronię przed niepotrzebnymi kłopotami:
dotyczy Seat Ateca y2024, dostęp KeyLess bez fabrycznego alarmu, klapa bagażnika manualna.
Model ten ma funkcję umożliwiającą otwarcie bagażnika bez odryglowywania pozostałych drzwi - czyli podchodzimy z kluczykiem do auta, otwieramy bagażnik i możemy go za chwilę zamknąć bez konieczności ryglowania centralnego zamka (ponieważ on cały czas pozostawał zamknięty).
Wczoraj zdażyła mi się sytuacja z zatrzaśnięciem kluczyka w bagażniku: otwarłem tylko bagażnik, włożyłem teczkę z kluczykiem, wziąłem miotłę, zamknąłem klapę bagażnika i zabrałem się za odśnieżanie samochodu. Po chwili nie dało się już otworzyć bagażnika. Na szczęście przypomniało mi się o możliwości odryglowania samochodu z aplikacji
Moim zdaniem jest to dość duże niedociągnięcie producenta, że taka sytuacja może mieć miejsce. I o ile otwartego/odryglowanego normalnie samochodu nie da się zamknąć z kluczykiem w środku, to tutaj taka możliwość występuje. Przypuszczam, że może to być niedociągnięcie oprogramowania w stosunku do wersji z automatyczną klapą bagażnika i jej się nie da zamknąć, jeśli kluczyk jest w bagażniku.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia na tym polu?
pzdr MT