Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
Dzięki, faktycznie mnie to kilka razy pomagało, bo to logiczne, że powinny być bez lodu, w Galaxy i w Atece, ale wtedy od razu widać, że w niektórych miejscach albo nie zbierają w ogóle, albo zostawiają smugi z "odpadkami" lodu lub śniegu. Ale jak wcześniej pisałem, czasami jest tak, że podczas kilku przebiegów jest albo OK, albo bardzo skaczą / hałasują, a zaraz, dosłownie za kilkanaście / kilkadziesiąt sekund jest odwrotnie i nie widzę tu żadnego logicznego, albo z podstawami mechanicznymi, wytłumaczenia. Generalnie coś z tymi wycieraczkami skopali i tak na prawdę nie za bardzo wiadomo dokładnie jaka jest przyczyna, bo wiele osób podaje swoje niby sprawdzone patenty, ale zauważ, że każdy jest inny i rzadko który się powtarza, czyli nie ma jednego, jedynego "słusznego" powodu. Podobnie jak z jakością innych, niefirmowych, wycieraczek, bo wiele osób chwali sobie co innego, co prawda Boscha chwalą najwięcej / najczęściej, ale i Valeo i inne znane firmy, ale i takie wynalazki wcale nie za grosze, jak te z Action.Grz_Bo pisze: ↑12 sty 2026, 12:38...
W kwestii problemu z wycieraczkami to warto sprawdzić, szczególnie wtedy, kiedy raz jest mróz a raz temp. na +, czy czasami woda nie dostała się pomiędzy wypustki w pióra wycieraczek i nie zamarzła.
Ja tak miałem u siebie, co powodowało, iż wycieraczki skakały, kiedy je oczyściłem z lodu w piórach problem ustał.
A tak przy okazji, nie wiem od czego to zależy, ale czasami wycieraczki chodzą szybko, a czasami wolniej, i nie mówię tu o ustawieniu prędkości manetką, tylko zawsze na "1" z automatem lub kliknięcie raz w dół dla jednorazowego przelotu. Czasami, jak jest więcej wody, to aż ją zrzuca poza samochód, a czasami nawet "przelewa się" za wycieraczkę i zostaje na szybie. Moim nieskromnym zdaniem, to właśnie prędkość liniowa poruszania się wycieraczek także może być powodem skakania / hałasowania. Oczywiście, że czasami jest potrzebna szybkość usunięcia wody z szyby po na przykład zachlapaniu obfitym bryzgiem przez przejeżdżający pojazd, ale nie przypominam sobie, żeby w Galaxy zasuwały aż tak szybko.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Adrian_859
- Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Automatyczne źle działają, ja je wyłączyłem, bo przy kilku kroplach potrafiły szybko machać.
Im dłużej przytrzymasz wciśniętą manetkę przy ręcznym pojedynczym wycieraniu/włączeniu, tym szybciej i więcej będą pracować.
Im dłużej przytrzymasz wciśniętą manetkę przy ręcznym pojedynczym wycieraniu/włączeniu, tym szybciej i więcej będą pracować.
-
Misiek
No więc dzisiaj nie będzie to ani pytanie, ani odpowiedź, raczej podpowiedź, propozycja żebyście to przetestowali / sprawdzili u siebie.
Najpierw tytułem wstępu : od kilku dni, jak u mnie zaczęły się mrozy rzędu kilkunastu w dzień i nawet około 20 w nocy jeden z kolegów w pracy zaczął skarżyć się na bardzo wolne nagrzewanie się jego samochodu (dopiero niedaleko pracy, czyli po kilku kilometrach jazdy), nowego (dla niego rocznego) Focusa MK7. Zadzwonił nawet do lokalnego ASO, gdzie po kilku przełączeniach jakiś "fachowiec" powiedział, że niestety TTTM i trzeba się do tego przyzwyczaić. Nie pomoże ani wymiana termostatu, ani płynu, ani odpowietrzanie, co sugerował po wcześniejszych wyszukiwaniach w Internecie rozwiązania tego problemu. Trafił tylko na poradę, co potwierdził także i fachowiec, że włączenie obiegu zamkniętego trochę może pomóc. Jeszcze nie wiem czy mu to pomogło, bo on pracuje "w kratkę" i od tamtej rozmowy jeszcze żeśmy się nie widzieli, jednak słuchając tego postanowiłem sprawdzić to u siebie, mimo że dotychczas wcale nie narzekałem na zbyt długie oczekiwanie na upragnione ciepełko z nawiewów. Nie wiem jak u Was, ale u mnie pierwsze oznaki ciepła pojawiają się już po przejechaniu kilkuset metrów (plus wolne obroty w oczekiwaniu na wyjazd z garażu, zamknięcie go, a także bramy oraz przygotowanie się do jazdy), ale przy starcie z garażu tylko trochę ogrzewanego, czyli auto pokazuje 4 - 5 st. na dzień dobry. Pod firmą, po staniu kilka godzin na kilku / kilkunastu jest oczywiście gorzej i to jest już coś około kilometra. Jednak nigdy na to nie narzekałem, bo i tak dla takiego zmarźlucha jak ja najważniejsze, że nie wieje, tak jak dość często jest na zewnątrz samochodu, co daje poczucie co najmniej dwa razy więcej (mniej).
No więc zaraz po uruchomieniu (w garażu) kliknąłem obieg wewnętrzny (zamknięty) i dosłownie już po kilkunastu, może 20-kilku sekundach ciepełko było w nawiewach. Pod pracą, po kilkugodzinnym postoju na 13 st nie było już tak fajnie, ale i tak nieźle, a wręcz o wiele lepiej, bo już po około minucie, czyli mniej więcej tyle, co przygotowanie do jazdy jak : zapięcie pasów, przestawienie zawieszenia, włączenie dupko i łapkogrzejów oraz ogranicznika prędkość, więc w zasadzie niezauważalnie, bo i tak codziennie to robię. Co ciekawe, to zauważyłem, że razem z obiegiem zamkniętym natychmiast automatycznie włącza się klimatyzacja, którą można wyłączyć i obieg pozostaje. No więc nie wiem czy jest to "wina" właśnie klimatyzacji (jeszcze to dokładniej przetestuję), która zaczyna działać "w drugą stronę", czy czegoś innego, ale bardzo przypomina mi to Galaxy ze swoją automatyczną nagrzewnicą elektryczną. Akurat pierwszego dnia musiałem pod sklepem odgarnąć śnieg z samochodu, bo trochę prószyło, więc nieźle zmarzłem w ręce i jak dla mnie była to rewelacja, szybko nagrzać sobie ręce, a szczególnie palce, od ciepłych nawiewów. Acha, jest tylko jedno ale : nie wiem dlaczego, ale bardzo parują szyby, a wręcz widać krople i już po kilku, może kilkunastu minutach prawie nic nie widać, więc trzeba włączać ogrzewanie tylnej i nawiewów na boczne.
No więc odkryłem takie kwiatki. Proszę więc Was o wypróbowanie tego u siebie i dajcie znać, czy też tak macie, a jeżeli tak, to stosujcie i cieszcie się darmowym wcześniejszym ciepełkiem. Nie wiem jak Wy, ale ja morsem zdecydowanie nie jestem i dla mnie każda minuta wcześniejszego ciepełka jest jak na wagę złota. Temperatury tej zimy, ku zaskoczeniu chyba wszystkich, mamy takie, jakie mamy, więc jeżeli jest to darmowe, to korzystajmy. Oczywiście nie ma porównania z typowym ogrzewaniem postojowym, bo jest ono o wiele bardziej skuteczne, a przede wszystkim użyteczne, bo chociażby można włączyć je wcześniej i od razu bez względu na temperaturę zewnętrzną wsiadać do ciepłego samochodu. Jednak porównanie kilku tysięcy z za darmo nie jest bez znaczenia, nawet jeżeli mniej użyteczne i wolniejsze.
Także ... na zdrowie, cieszcie się ciepełkiem i koniecznie dajcie znać jak jest u Was.
Najpierw tytułem wstępu : od kilku dni, jak u mnie zaczęły się mrozy rzędu kilkunastu w dzień i nawet około 20 w nocy jeden z kolegów w pracy zaczął skarżyć się na bardzo wolne nagrzewanie się jego samochodu (dopiero niedaleko pracy, czyli po kilku kilometrach jazdy), nowego (dla niego rocznego) Focusa MK7. Zadzwonił nawet do lokalnego ASO, gdzie po kilku przełączeniach jakiś "fachowiec" powiedział, że niestety TTTM i trzeba się do tego przyzwyczaić. Nie pomoże ani wymiana termostatu, ani płynu, ani odpowietrzanie, co sugerował po wcześniejszych wyszukiwaniach w Internecie rozwiązania tego problemu. Trafił tylko na poradę, co potwierdził także i fachowiec, że włączenie obiegu zamkniętego trochę może pomóc. Jeszcze nie wiem czy mu to pomogło, bo on pracuje "w kratkę" i od tamtej rozmowy jeszcze żeśmy się nie widzieli, jednak słuchając tego postanowiłem sprawdzić to u siebie, mimo że dotychczas wcale nie narzekałem na zbyt długie oczekiwanie na upragnione ciepełko z nawiewów. Nie wiem jak u Was, ale u mnie pierwsze oznaki ciepła pojawiają się już po przejechaniu kilkuset metrów (plus wolne obroty w oczekiwaniu na wyjazd z garażu, zamknięcie go, a także bramy oraz przygotowanie się do jazdy), ale przy starcie z garażu tylko trochę ogrzewanego, czyli auto pokazuje 4 - 5 st. na dzień dobry. Pod firmą, po staniu kilka godzin na kilku / kilkunastu jest oczywiście gorzej i to jest już coś około kilometra. Jednak nigdy na to nie narzekałem, bo i tak dla takiego zmarźlucha jak ja najważniejsze, że nie wieje, tak jak dość często jest na zewnątrz samochodu, co daje poczucie co najmniej dwa razy więcej (mniej).
No więc zaraz po uruchomieniu (w garażu) kliknąłem obieg wewnętrzny (zamknięty) i dosłownie już po kilkunastu, może 20-kilku sekundach ciepełko było w nawiewach. Pod pracą, po kilkugodzinnym postoju na 13 st nie było już tak fajnie, ale i tak nieźle, a wręcz o wiele lepiej, bo już po około minucie, czyli mniej więcej tyle, co przygotowanie do jazdy jak : zapięcie pasów, przestawienie zawieszenia, włączenie dupko i łapkogrzejów oraz ogranicznika prędkość, więc w zasadzie niezauważalnie, bo i tak codziennie to robię. Co ciekawe, to zauważyłem, że razem z obiegiem zamkniętym natychmiast automatycznie włącza się klimatyzacja, którą można wyłączyć i obieg pozostaje. No więc nie wiem czy jest to "wina" właśnie klimatyzacji (jeszcze to dokładniej przetestuję), która zaczyna działać "w drugą stronę", czy czegoś innego, ale bardzo przypomina mi to Galaxy ze swoją automatyczną nagrzewnicą elektryczną. Akurat pierwszego dnia musiałem pod sklepem odgarnąć śnieg z samochodu, bo trochę prószyło, więc nieźle zmarzłem w ręce i jak dla mnie była to rewelacja, szybko nagrzać sobie ręce, a szczególnie palce, od ciepłych nawiewów. Acha, jest tylko jedno ale : nie wiem dlaczego, ale bardzo parują szyby, a wręcz widać krople i już po kilku, może kilkunastu minutach prawie nic nie widać, więc trzeba włączać ogrzewanie tylnej i nawiewów na boczne.
No więc odkryłem takie kwiatki. Proszę więc Was o wypróbowanie tego u siebie i dajcie znać, czy też tak macie, a jeżeli tak, to stosujcie i cieszcie się darmowym wcześniejszym ciepełkiem. Nie wiem jak Wy, ale ja morsem zdecydowanie nie jestem i dla mnie każda minuta wcześniejszego ciepełka jest jak na wagę złota. Temperatury tej zimy, ku zaskoczeniu chyba wszystkich, mamy takie, jakie mamy, więc jeżeli jest to darmowe, to korzystajmy. Oczywiście nie ma porównania z typowym ogrzewaniem postojowym, bo jest ono o wiele bardziej skuteczne, a przede wszystkim użyteczne, bo chociażby można włączyć je wcześniej i od razu bez względu na temperaturę zewnętrzną wsiadać do ciepłego samochodu. Jednak porównanie kilku tysięcy z za darmo nie jest bez znaczenia, nawet jeżeli mniej użyteczne i wolniejsze.
Także ... na zdrowie, cieszcie się ciepełkiem i koniecznie dajcie znać jak jest u Was.
-
Misiek
Dzisiaj to sprawdziłem i faktycznie, jak dłużej się trzyma manetkę w dół, to latają jeszcze szybciej, ale to nie rozwiązuje sprawy, bo wolałbym wolniej. Tak jak jest tylko przy włączonym zapłonie, na samym akumulatorze, więc albo za niskie napięcie, albo tak zrobili specjalnie.Adrian_859 pisze: ↑12 sty 2026, 21:43Automatyczne źle działają, ja je wyłączyłem, bo przy kilku kroplach potrafiły szybko machać.
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Czy w Atece (rok prod. 2020, po liftingu) jest przycisk wyłączania kontroli trakcji? Kolega pokazywał mi dzisiaj, że w Skodzie Karoq jest w konsoli środkowej. W mojej Atece nie widzę takiego. Tymczasem w zimowych warunkach trzeba czasami wyłączyć, żeby wjechać pod górkę
-
Adrian_859
Bonifacy pisze: ↑13 sty 2026, 20:28Czy w Atece (rok prod. 2020, po liftingu) jest przycisk wyłączania kontroli trakcji? Kolega pokazywał mi dzisiaj, że w Skodzie Karoq jest w konsoli środkowej. W mojej Atece nie widzę takiego. Tymczasem w zimowych warunkach trzeba czasami wyłączyć, żeby wjechać pod górkę
Z tego co ja wiem:
Fizycznego dedykowanego przycisku nie ma, jest tylko na ekranach, więc trzeba troszkę przeklikać. Można też ustawić w trybach jazdy, pokrętłem, np. możesz sobie w którymś profilu zmienić tryb kontroli trakcji.
-
Adrian_859
Chyba nie zbyt wiesz jak działa cała wentylacja w samochodach. Klimatyzacja osusza powietrze. Obieg zamknięty robi to, że powietrze krąży tylko w środku, nie wlatuje z zewnątrz.Misiek pisze: ↑13 sty 2026, 15:43No więc dzisiaj nie będzie to ani pytanie, ani odpowiedź, raczej podpowiedź, propozycja żebyście to przetestowali / sprawdzili u siebie.
A więc jak wyłączysz klimatyzację i włączysz obieg zamknięty to bardzo szybko zaparujesz, a jeszcze trochę szybciej jak masz nieświeży filtr kabinowy i tym bardziej jak jest wilgotne powietrze. Szybciej się robi ciepło przy zamkniętym obiegu, bo nie musi ogrzewać zimnego powietrza z zewnątrz, tylko z wewnątrz, które jest z każdą chwilą cieplejsze.
Ogólnie ateca w miarę sprawnie się rozgrzewa.
-
Mario26
- Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI EVO2
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Sprawdź jak wyłączysz radio.Bonifacy pisze: ↑13 sty 2026, 20:28Czy w Atece (rok prod. 2020, po liftingu) jest przycisk wyłączania kontroli trakcji? Kolega pokazywał mi dzisiaj, że w Skodzie Karoq jest w konsoli środkowej. W mojej Atece nie widzę takiego. Tymczasem w zimowych warunkach trzeba czasami wyłączyć, żeby wjechać pod górkę
U mnie pokazuje się na ekranie razem z zegarem
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
A w których rocznikach sprawdzacie ten wyłącznik ESP? Ja nigdzie nie widziałem u siebie takiego. Tylko asystentów można powyłączać na ekranach tj. front, line, rozpoznawania znaków, acc i zmęczenia kierowcy.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24