A może chodzi o to, że elektronika zabezpieczająca chroni akumulator i po jakimś czasie odcina niepotrzebne odbiorniki. Tak kiedyś czytałem, a poza tym już kilka razy zdarzyło mi się, że zapomniałem wyłączyć i zostawiłem do następnego dnia (lub do poniedziałku) lampkę sufitową do oświetlenia mapy, tą lewą, i włączała się dopiero jak otwierałem samochód następnego dnia.Adrian_859 pisze: ↑16 sty 2026, 17:52A z tymi lampkami w podsufitce też tak macie? W innych autach mogę bez problemu włączyć.
Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Misiek
Tak jest, nie ma to jak świadomy wybór, który potwierdził się / sprawdził się w praktyce, w późniejszym użytkowaniu. Ja podobnie miałem z elektryczną klapą bagażnika : obserwując inne samochody na parkingach przed sklepami marzył mi się ten bajer, nie kosztował jakoś strasznie dużo, a potencjalnie, w niektórych sytuacjach, mógłby być wygodny. Wahałem się jednak z powodu późniejszych problemów z urywającymi się, czy przełamującymi przewodami i jednak zrezygnowałem. A poza tym zamawiać coś takiego tylko dla bajeru, dla szpanu, czy jednorazowej prezentacji współpracownikom, to jakoś tak nie dla mnie. No i w praktyce, przez te prawie trzy lata, mój wybór potwierdził się, bo chyba tylko raz czy dwa tak na prawdę brakowało mi tego machnięcia nogą. Zakupy robię prawie codziennie, a jak mam ich więcej, bardziej objętościowe lub wagowe, to i tak zawsze biorę wózek i pakuję do bagażnika, a nie na tylne siedzenie. Oczywiście każdy ma własny pogląd i doświadczenia, potrzeby, i od tego właśnie są konfiguratory, żeby można było sobie coś wziąć lub nie. Oby tylko nie były takie jak te w niektórych markach, że aby mieć coś drobnego, niedrogiego, to trzeba od razu brać pakiet za naście tys zł.rybsko pisze: ↑16 sty 2026, 18:06Nie mogę powiedzieć, że wnikliwie przeczytałem, ale na pewno przejrzałem ostatnią wymianę. I mam do powiedzenia tylko jedno - błogosławiony dzień, w którym zaznaczyłem w konfiguratorze zamawianego auta ogrzewanie postojowe i podgrzewaną przednią szybę (niezależnie od wszystkich innych zimowych zabawek). Kiedy człowiek posiada te dwa wynalazki, do dopiero odkrywa jak bardzo nie panował nad zaparowywaniem szyb oraz jak cierpiał w zimie, niezależnie od tego czy ma taką czy inną klimę. Dla takiego analfabety klimatyzacyjnego, jak ja, to jest być albo nie być. Ale sądzę, że nawet mistrzowie A/C odczuwają skok jakościowy po ich dołożeniu do auta.
-
Misiek
Na pewno, bo u mnie ZAWSZE go czuję, ładny, więc zupełnie mi nie przeszkadza, a "zanieczyszczenia" także czuję, i to wielokrotnie ?krowka1978 pisze: ↑16 sty 2026, 18:26...
przecież HVAC Ateci zamyka obieg przy spryskaniu szyby, czy wykryciu zanieczyszczeń powietrza
...
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
W aktualnych warunkach jak najbardziej możliwe, że czuć. Powyżej 4 nie ma szans, o ile nie za długo obieg będzie zamknięty. Swoją drogą są o tej funkcjonalności zapisy w instrukcji, tylko nie pamiętam, czy jako opcja opisane.Misiek pisze: ↑17 sty 2026, 3:30Na pewno, bo u mnie ZAWSZE go czuję, ładny, więc zupełnie mi nie przeszkadza, a "zanieczyszczenia" także czuję, i to wielokrotnie ?krowka1978 pisze: ↑16 sty 2026, 18:26...
przecież HVAC Ateci zamyka obieg przy spryskaniu szyby, czy wykryciu zanieczyszczeń powietrza
...
Jest też możliwość, że tej funkcjonalności nie ma w niższych wersjach (w manuałnej klimie na pewno nie ma), moja ma, odczyty przez obd11 wskazywały stan czujnika zanieczyszczeń. Może też być tak, że w ustawieniach nie jest włączone automatyczne sterowanie obiegiem wewnętrznym. W moim dodatkowo zrobiłem kodowanie, żeby zapamiętał ustawienie opcji Air Care, bo standardowo po 20 minutach od wyłączenia silnika wyłącza się - dzięki zmianie w kodowaniu mam stan jaki ostatnio ustawiłem .Swoją drogą obecność tej opcji w ustawieniach klimy może być zależna od obecności czujnika zanieczyszczeń. Polecam sprawdzić. W każdym razie po włączeniu jest krótka animacja jak to oczyszczane jest powietrze w kabinie. Przy obecności Air Care trzeba montować filtr z warstwą biobójczą.
Sam nie sprawdzę, bo dostępu do innych Atec nie mam.
- Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
- Misiek (17 sty 2026, 16:21)
- Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
krowka1978
Równie dobrze mogłeś nie kupować tego samochodu, bo wszystko się może zepsuć. Argument, że maks dwa razy byś użył otwierania bagażnika nogą jest z czapy. Ja tak otwieram w 99,99% przypadków, dzięki temu nie brudzę rąk, czasem pilotem, czy od wewnątrz z przycisku. Tylko przy podłączonej platformie/przyczepie jest inna sytuacja, trzeba wcisnąć guzik w klapie, żeby otworzyć - z pilota i od wewnątrz tylko odskok. Inaczej byś pisał, gdybyś to miał.Misiek pisze: ↑17 sty 2026, 3:22Tak jest, nie ma to jak świadomy wybór, który potwierdził się / sprawdził się w praktyce, w późniejszym użytkowaniu. Ja podobnie miałem z elektryczną klapą bagażnika : obserwując inne samochody na parkingach przed sklepami marzył mi się ten bajer, nie kosztował jakoś strasznie dużo, a potencjalnie, w niektórych sytuacjach, mógłby być wygodny. Wahałem się jednak z powodu późniejszych problemów z urywającymi się, czy przełamującymi przewodami i jednak zrezygnowałem. A poza tym zamawiać coś takiego tylko dla bajeru, dla szpanu, czy jednorazowej prezentacji współpracownikom, to jakoś tak nie dla mnie. No i w praktyce, przez te prawie trzy lata, mój wybór potwierdził się, bo chyba tylko raz czy dwa tak na prawdę brakowało mi tego machnięcia nogą. Zakupy robię prawie codziennie, a jak mam ich więcej, bardziej objętościowe lub wagowe, to i tak zawsze biorę wózek i pakuję do bagażnika, a nie na tylne siedzenie. Oczywiście każdy ma własny pogląd i doświadczenia, potrzeby, i od tego właśnie są konfiguratory, żeby można było sobie coś wziąć lub nie. Oby tylko nie były takie jak te w niektórych markach, że aby mieć coś drobnego, niedrogiego, to trzeba od razu brać pakiet za naście tys zł.rybsko pisze: ↑16 sty 2026, 18:06Nie mogę powiedzieć, że wnikliwie przeczytałem, ale na pewno przejrzałem ostatnią wymianę. I mam do powiedzenia tylko jedno - błogosławiony dzień, w którym zaznaczyłem w konfiguratorze zamawianego auta ogrzewanie postojowe i podgrzewaną przednią szybę (niezależnie od wszystkich innych zimowych zabawek). Kiedy człowiek posiada te dwa wynalazki, do dopiero odkrywa jak bardzo nie panował nad zaparowywaniem szyb oraz jak cierpiał w zimie, niezależnie od tego czy ma taką czy inną klimę. Dla takiego analfabety klimatyzacyjnego, jak ja, to jest być albo nie być. Ale sądzę, że nawet mistrzowie A/C odczuwają skok jakościowy po ich dołożeniu do auta.
- dzwoniec (17 sty 2026, 10:52)
-
DamianT
- Samochód: Seat Ateca 2.0TSI DSG 4Drive XC Rodium Grey
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Klapa elektryczna - wygodna rzecz i warta dopłaty. Ja bardzo ją doceniam, jak wyjmuję zakupy, w rękach pełno siatek lub ciężki karton i weź tu teraz jeszcze klapę zamknij... A tak kopnięciem nogą zamykam i idę. Tak, zepsuła się już 2 razy, ale 30 minut w garażu, lutownica i dałem radę. Od ponad roku od naprawy działa idealnie.
-
Adrian_859
- Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Nie mam ogrzewania postojowego, w Atece jeżdżę prawie zawsze w trybie auto, i jakoś wogóle nie parują szyby, tak jak i w innych autach z klimatyzacją, sprawną. Obiegu zamkniętego używam tylko gdy odpalę zimne auto z dworu, czasem, by szybciej nagrzać, lub jest jakiś dym. Jak miałeś obieg zamknięty cały czas to nic nie pomoże, zaparują. Dzisiaj jak jechałem w 3 osoby i zamknąłem obieg bo mocny dym był, to po minucie boczne zaczęły parować.krowka1978 pisze: ↑16 sty 2026, 18:26Jeszcze raz powtórzę, nie ma przy AC schłodzić lub osuszyć - osuszanie jest efektem ubocznym schładzania i występuje zawsze, czyli jest i, bo wilgoć z powietrza odkłada się na parowniku, a dalej spływa pod samochód.Adrian_859 pisze: ↑16 sty 2026, 17:49To co ja pisałem to z obserwacji głównie. Po wyłączeniu A/C szyby zaparowują. Z włączoną A/C moment odparowują, a mam tak w trzech typach klimatyzacji: manualna, półautomatyczna i automatyczna. Samo ciepłe powietrze bardzo mało daje, a wiem to bo padła mi klima w jednym aucie (serwis mówił że sprężarka, przestało w lecie chłodzić, a w zimie lub deszczowej jesieni wyszło że nic nie odparowują szyby).
Ale w każdym moim aucie A/C powoduje że wilgoć znika. Więc już nie wiem o co chodzi w tej "dyskusji"...
Schłodzić lub osuszyć - A/C on
Szybciej nagrzać lub ochronić przed dostaniem się zanieczyszczeń do wnętrza - obieg zamknięty
i koniec.
Obieg zamknięty - nie będę się powtarzał i wchodził w dalsze dyskusje, bo w Atece i 500X bez problemu robię parę przy włączonym AC. Co więcej na mrozach do samochodu wpada zapach płynu spryskiwacza, czy dym z kominów, a przecież HVAC Ateci zamyka obieg przy spryskaniu szyby, czy wykryciu zanieczyszczeń powietrza...
Swoją drogą samo podgrzanie powietrza zmniejsza jego wilgotność względną, stąd para też znika, ale do pewnego momentu.
Mała edycja. Wytłumacz zatem co poszło nie tak. O ile przednia szyba była jako tako (dzięki czujnikowi wilgotności, układ zwiększył na nią nawiew), tak boczne mleko. Wypadło na 500X, które potem musiałem wietrzyć w garażu, żeby nie zagrzybić. Zwróć proszę uwagę na temperaturę zewnętrzną i nastawy na panelu (moc nadmuchu - jak standardowo w Atece, w trybie auto nie jest wyświetlana, jak i kierunki nawiewu). Zatem wskaż mi gdzie popełniłem błąd (nastawy są takie jak napisałeś), że wytrąciła się para na szybach? Przecież wybrałem "szybkie grzanie", bo obieg zamknięty na siłę włączony.
Jak wyżej pisałem, bez problemu zrobię saunę w samochodzie.
Do tego automatyczny układ dąży do jak najszybszego uzyskania komfortu cieplnego, między innymi sterując automatycznie obiegiem wewnętrznym, zależnie od warunków, więc ręczne dłubanie jest bez sensu. Ręcznie to sobie można włączyć w sobie znanych określonych przypadkach. To tak jakby w automacie na czas grzania wnętrza ustawiać temperaturę na maksa, tak, znam taki niereformowalny przypadek...
Gdzie jest zatem to sławetne osuszanie powietrza sprężarką przy temperaturach poniżej 4stC, w tym przypadku przy 0stC, przy którym kilka osób się upiera? Jakoś nie "pykała w trybie osuszania". Zatem na pewno załączy przy -15stC... Sprężarka działa na tej samej zasadzie co w Atece, ma sprzęgło elektromagnetyczne i zawór sterujący wydajnością. W Atece bez problemu to samo zrobię. W poprzednim poście pisałem, że pojeżdżę z OBD11, żeby logować załączanie, a raczej brak załączania sprężarki, ale po co, skoro wynik będzie taki sam..., czyli kiszenie się we własnym wilgotnym smrodzie.
Przy wyłączonej klimatyzacji, ale powietrze z zewnątrz, też powoli zaparowują. W tym co klima padła (lub nie ma klimy) to muszę często nadmuch na max na szybę, a i tak 1/3 zaparowana, szczególnie jesienią. Więc jest tak jak pisałem, i nie wiem o co pytasz. Miałeś obieg zamknięty? to co się dziwisz że zaparowały
-
krowka1978
Ja się nie dziwię, bo wiedziałem, że tak się stanie - pisałem, że zrobię saunę. Cytując Ciebie Ale w każdym moim aucie A/C powoduje że wilgoć znika. - a jednak szyby Ci zaparowały. Rozumiem, że AC było włączone, a według przewijającej się teorii wtedy jest osuszane powietrze przy pomocy sprężarki klimy ("tryb osuszania"), nawet poniżej 4stC. Idąc dalej. Co to oznacza? Że sprężarka jest wyłączona, zazwyczaj przy temperaturze zewnętrznej <=4stC. Przy zasprzęglonej sprężarce i zamkniętym obiegu nigdy mi szyby nie zaparowały. Zdarzało mi się zapomnieć w wyższych temperaturach obieg zamknięty wyłączyć (bo za jakimś śmierdzielem jechałem pincetą - nie ma czujnika zanieczyszczeń) i tak jechać godzinę, czuć już wtedy, że powietrze za świeże nie jest.Adrian_859 pisze: ↑18 sty 2026, 0:15Nie mam ogrzewania postojowego, w Atece jeżdżę prawie zawsze w trybie auto, i jakoś wogóle nie parują szyby, tak jak i w innych autach z klimatyzacją, sprawną. Obiegu zamkniętego używam tylko gdy odpalę zimne auto z dworu, czasem, by szybciej nagrzać, lub jest jakiś dym. Jak miałeś obieg zamknięty cały czas to nic nie pomoże, zaparują. Dzisiaj jak jechałem w 3 osoby i zamknąłem obieg bo mocny dym był, to po minucie boczne zaczęły parować.krowka1978 pisze: ↑16 sty 2026, 18:26Jeszcze raz powtórzę, nie ma przy AC schłodzić lub osuszyć - osuszanie jest efektem ubocznym schładzania i występuje zawsze, czyli jest i, bo wilgoć z powietrza odkłada się na parowniku, a dalej spływa pod samochód.Adrian_859 pisze: ↑16 sty 2026, 17:49To co ja pisałem to z obserwacji głównie. Po wyłączeniu A/C szyby zaparowują. Z włączoną A/C moment odparowują, a mam tak w trzech typach klimatyzacji: manualna, półautomatyczna i automatyczna. Samo ciepłe powietrze bardzo mało daje, a wiem to bo padła mi klima w jednym aucie (serwis mówił że sprężarka, przestało w lecie chłodzić, a w zimie lub deszczowej jesieni wyszło że nic nie odparowują szyby).
Ale w każdym moim aucie A/C powoduje że wilgoć znika. Więc już nie wiem o co chodzi w tej "dyskusji"...
Schłodzić lub osuszyć - A/C on
Szybciej nagrzać lub ochronić przed dostaniem się zanieczyszczeń do wnętrza - obieg zamknięty
i koniec.
Obieg zamknięty - nie będę się powtarzał i wchodził w dalsze dyskusje, bo w Atece i 500X bez problemu robię parę przy włączonym AC. Co więcej na mrozach do samochodu wpada zapach płynu spryskiwacza, czy dym z kominów, a przecież HVAC Ateci zamyka obieg przy spryskaniu szyby, czy wykryciu zanieczyszczeń powietrza...
Swoją drogą samo podgrzanie powietrza zmniejsza jego wilgotność względną, stąd para też znika, ale do pewnego momentu.
Mała edycja. Wytłumacz zatem co poszło nie tak. O ile przednia szyba była jako tako (dzięki czujnikowi wilgotności, układ zwiększył na nią nawiew), tak boczne mleko. Wypadło na 500X, które potem musiałem wietrzyć w garażu, żeby nie zagrzybić. Zwróć proszę uwagę na temperaturę zewnętrzną i nastawy na panelu (moc nadmuchu - jak standardowo w Atece, w trybie auto nie jest wyświetlana, jak i kierunki nawiewu). Zatem wskaż mi gdzie popełniłem błąd (nastawy są takie jak napisałeś), że wytrąciła się para na szybach? Przecież wybrałem "szybkie grzanie", bo obieg zamknięty na siłę włączony.
Do tego automatyczny układ dąży do jak najszybszego uzyskania komfortu cieplnego, między innymi sterując automatycznie obiegiem wewnętrznym, zależnie od warunków, więc ręczne dłubanie jest bez sensu. Ręcznie to sobie można włączyć w sobie znanych określonych przypadkach. To tak jakby w automacie na czas grzania wnętrza ustawiać temperaturę na maksa, tak, znam taki niereformowalny przypadek...
Gdzie jest zatem to sławetne osuszanie powietrza sprężarką przy temperaturach poniżej 4stC, w tym przypadku przy 0stC, przy którym kilka osób się upiera? Jakoś nie "pykała w trybie osuszania". Zatem na pewno załączy przy -15stC... Sprężarka działa na tej samej zasadzie co w Atece, ma sprzęgło elektromagnetyczne i zawór sterujący wydajnością. W Atece bez problemu to samo zrobię. W poprzednim poście pisałem, że pojeżdżę z OBD11, żeby logować załączanie, a raczej brak załączania sprężarki, ale po co, skoro wynik będzie taki sam..., czyli kiszenie się we własnym wilgotnym smrodzie.
Przy wyłączonej klimatyzacji, ale powietrze z zewnątrz, też powoli zaparowują. W tym co klima padła (lub nie ma klimy) to muszę często nadmuch na max na szybę, a i tak 1/3 zaparowana, szczególnie jesienią. Więc jest tak jak pisałem, i nie wiem o co pytasz. Miałeś obieg zamknięty? to co się dziwisz że zaparowały
Dodam jeszcze, że przy włączonym AC i sprzyjających warunkach (poniżej 4stC i dużej wilgotności) w obu moich wozidłach potrafi lekka mgiełka pojawić się na tylnych szybach - na przednich nie, bo system zwiększa nadmuch i ustawia odpowiednio kierunek reagując na odczyty czujnika wilgotności. W moim byłym Grande Punto tego czujnika nie było i musiałem wspomagać automatyczną klimę ręcznie (podnieść obroty wiatraka i ustawić kierunek nawiewu, albo MAX DEF kliknąć), bo parowały przednie szyby, w tym czołowa.
Zjawisko jest pokłosiem tego, że sprężarka jest wyłączona, a "osuszanie", w ciapkach dlatego, że nic nie jest osuszane, polega tylko na podgrzaniu powietrza, a co za tym idzie podniesieniu punktu rosy. Polecam zapoznać się z pojęciami wilgotności bezwzględnej i względnej.
Powtarzając się, zamykanie obiegu przy automatycznym systemie mija się z celem. Automat działa tak, żeby jak najszybciej dojść do zadanej temperatury, czy to grzejąc, czy chłodząc.
- Misiek (18 sty 2026, 15:48)
-
Adrian_859
Normalne by było jakby się po kilku/kilkunastu minutach świecenia wyłączało, tak mam w innych autach. Ale tu nie są włączone a i tak je odcina. Za to radio może grać z godzinę, ładowarki też, podświetlenie niedziałających przycisków w nocy na kierownicy również, jak i pozycyjne w trybie auto. Dlatego się pytam czy u was da się włączyć te lampki po kilku minutach, czy nie, bo nie wiem czy TTTMMisiek pisze: ↑17 sty 2026, 3:08A może chodzi o to, że elektronika zabezpieczająca chroni akumulator i po jakimś czasie odcina niepotrzebne odbiorniki. Tak kiedyś czytałem, a poza tym już kilka razy zdarzyło mi się, że zapomniałem wyłączyć i zostawiłem do następnego dnia (lub do poniedziałku) lampkę sufitową do oświetlenia mapy, tą lewą, i włączała się dopiero jak otwierałem samochód następnego dnia.Adrian_859 pisze: ↑16 sty 2026, 17:52A z tymi lampkami w podsufitce też tak macie? W innych autach mogę bez problemu włączyć.
-
Adrian_859
To w jakim celu pytałeś dlaczego zaparowały ci szyby?krowka1978 pisze: ↑18 sty 2026, 1:36Ja się nie dziwię, bo wiedziałem, że tak się stanie - pisałem, że zrobię saunę. Cytując Ciebie Ale w każdym moim aucie A/C powoduje że wilgoć znika. - a jednak szyby Ci zaparowały. Rozumiem, że AC było włączone, a według przewijającej się teorii wtedy jest osuszane powietrze przy pomocy sprężarki klimy ("tryb osuszania"), nawet poniżej 4stC. Idąc dalej. Co to oznacza? Że sprężarka jest wyłączona, zazwyczaj przy temperaturze zewnętrznej <=4stC. Przy zasprzęglonej sprężarce i zamkniętym obiegu nigdy mi szyby nie zaparowały. Zdarzało mi się zapomnieć w wyższych temperaturach obieg zamknięty wyłączyć (bo za jakimś śmierdzielem jechałem pincetą - nie ma czujnika zanieczyszczeń) i tak jechać godzinę, czuć już wtedy, że powietrze za świeże nie jest.Adrian_859 pisze: ↑18 sty 2026, 0:15Nie mam ogrzewania postojowego, w Atece jeżdżę prawie zawsze w trybie auto, i jakoś wogóle nie parują szyby, tak jak i w innych autach z klimatyzacją, sprawną. Obiegu zamkniętego używam tylko gdy odpalę zimne auto z dworu, czasem, by szybciej nagrzać, lub jest jakiś dym. Jak miałeś obieg zamknięty cały czas to nic nie pomoże, zaparują. Dzisiaj jak jechałem w 3 osoby i zamknąłem obieg bo mocny dym był, to po minucie boczne zaczęły parować.krowka1978 pisze: ↑16 sty 2026, 18:26
Jeszcze raz powtórzę, nie ma przy AC schłodzić lub osuszyć - osuszanie jest efektem ubocznym schładzania i występuje zawsze, czyli jest i, bo wilgoć z powietrza odkłada się na parowniku, a dalej spływa pod samochód.
Dodam jeszcze, że przy włączonym AC i sprzyjających warunkach (poniżej 4stC i dużej wilgotności) w obu moich wozidłach potrafi lekka mgiełka pojawić się na tylnych szybach - na przednich nie, bo system zwiększa nadmuch i ustawia odpowiednio kierunek reagując na odczyty czujnika wilgotności. W moim byłym Grande Punto tego czujnika nie było i musiałem wspomagać automatyczną klimę ręcznie (podnieść obroty wiatraka i ustawić kierunek nawiewu, albo MAX DEF kliknąć), bo parowały przednie szyby, w tym czołowa.
Zjawisko jest pokłosiem tego, że sprężarka jest wyłączona, a "osuszanie", w ciapkach dlatego, że nic nie jest osuszane, polega tylko na podgrzaniu powietrza, a co za tym idzie podniesieniu punktu rosy. Polecam zapoznać się z pojęciami wilgotności bezwzględnej i względnej.
Powtarzając się, zamykanie obiegu przy automatycznym systemie mija się z celem. Automat działa tak, żeby jak najszybciej dojść do zadanej temperatury, czy to grzejąc, czy chłodząc.
Może zakończymy ten temat wentylacji, niech każdy robi tak jak mu lepiej działa, jak ktoś woli w parze jechać, niech jedzie.