Spalanie Ateca 2.0 TSI 190 KM DSG7 4Drive

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Re: Spalanie Ateca 2.0 TSI 190 KM DSG7 4Drive

Post autor: rybsko »

Misiek pisze:
07 lut 2024, 15:47
A tak z ciekawości ile pokazuje Ci spalanie chwilowe i czy obserwowałaś je w zależności od obciążenia, stylu jazdy ?
Masz na myśli to chwilowe, które co sekundę lub dwie wynosi kolejno: 0, 36, 7, 19, 16, 8, 10, 0... ? :D

I jak wyobrażasz sobie to zamapować na styl jazdy? :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Jak się jedzie równo, to te wartości się aż tak nie zmieniają.
Sprawdź też jak jest z tym spalaniem na innym profilu jazdy. Może update wyłączył tryb dwucylindrowy albo żeglowanie Normal/Eco?
Za ten post autor YoursTruly otrzymał podziękowanie:
Misiek (07 lut 2024, 23:30)
Ocena: 4.76%

mczelny2401
Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: mczelny2401 »

2.0 TSI nie posiada ACT i żeglowanie jest tylko w trybie Eco

Miccc
Samochód: Ateca Reference 1.0 tsi srebrny
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: Miccc »

Misiek pisze:
07 lut 2024, 15:44
[

A co konkretnie masz na myśli pisząc : nieosiągający temperatury roboczej silnik ? Pytam, ponieważ mam podobne (9) trasy plus jakieś zakupy i nawet przy minusach już po 1/3, nawet 1/4 trasy miałem 90 st., czyli niby temperatura robocza, teraz już nawet jak dojadę do "głównej", więc mniej jak kilometr. Czyli, że temperatura na zegarach, czyli płynu chłodzącego, to nie jest jeszcze temperatura robocza ?
Według mnie to nawet na logikę myśląc , nie będąc inżynierem bo nie jestem to jeżeli auto po przejechaniu 10 km ma spalanie np 8 litrów na 100 km a po przejechaniu np 3 km spalanie 12 l na 100 km to pokazuje że silnik nie jest projektowany do bardzo krótkich przejazdów i jest to dla niego szkodliwe. Patrz po spalaniu paliwa, wtedy kiedy spadnie do deklarowanego np 8 litrów na 100 km to moim zdaniem silnik ma temperaturę roboczą .

Cytat z Auto Świat „ Krótkie trasy są zabójcze dla silnika
Zimny rozruch jest szkodliwy dla silnika, a jazda nierozgrzanym autem znacząco wpływa na wzrost zużycia paliwa. Przede wszystkim przy porannym rozruchu w systemie smarowania nie ma odpowiedniego ciśnienia. Niektóre części silnika przy pierwszych obrotach wału korbowego pracują „na sucho” lub z niewielką ilością środka smarnego pomiędzy czopem korbowym a panewką. Do tego dochodzi gęsty olej, który trudniej się rozprowadza po ściankach cylindrów, a to oznacza większe opory w silniku i gorsze smarowanie. Mogą ucierpieć także tłoki i cylindry. Zwłaszcza w silnikach benzynowych bogata w paliwo mieszanka może powodować zmywanie warstwy smarującej ze ścianek cylindrów. Częste zimne rozruchy przypieszają więc zużycie silnika, a w dodatku podnoszą koszty eksploatacji auta. Trudne warunki pracy wymuszają na właścicielu częstsze wizyty w serwisie - komputer pokładowy szybciej zasygnalizuje konieczność wykonania przeglądu. Praca silnika na zimno wymaga bogatszej mieszanki paliwowo-powietrznej, a to oznacza dodatkową porcji paliwa (wzbogacenia mieszanki). Nierozgrzany silnik zużywa dużo więcej paliwa, to w dodatku okropnie zanieczyszcza środowisko. Po porannym rozruchu silnik może wydalać prawie dwa razy więcej substancji szkodliwych niż rozgrzany. Nierozgrzany, pracujący z dużymi oporami silnik (gęstszy olej) potrzebuje więcej paliwa, przez co wzrasta emisja spalin.

W silnikach benzynowych katalizatory zaczynają prawidłowo działać dopiero po osiągnięciu temperatury roboczej, co może trwać nawet do około 40 sekund.

W dieslach filtr cząstek stałych do całkowitego spalenia wyłapanych zanieczyszczeń, potrzebuje temperatury co najmniej 600 stopni Celsjusza i jazdy na dłuższym odcinku ze stałą prędkością. Jeśli więc użytkujemy pojazd tylko na krótkich odcinkach możemy liczyć się z ty,, że zanim auto przejedzie 100 tys. km będziemy musieli wydać na wymianę flitra DPF w serwisie ok. 5 tys. zł.

Kiedy silnik jest rozgrzany?
Wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej (jeśli w ogóle jest zainstalowany, a coraz częściej producenci z niego rezygnują) powinien być tylko punktem orientacyjnym, ponieważ przy wskazaniu 90 stopni Celsjusza olej silnikowy nie będzie jeszcze rozgrzany. Olej powinien mieć minimum 80 stopni, aby dobrze smarować. Jeśli nie mamy wskaźnika temperatury oleju, trzymajmy się zasady: w zależności od temperatury zewnętrznej silnik jest dobrze rozgrzany po ok. 20 km.

Zanim silnik osiągnie optymalną temperaturę, należy możliwie wcześnie zmienić bieg na wyższy i utrzymywać jednostkę w średnim zakresie obrotów. BMW M-Power mają obrotomierze z czerwonym zakresem obrotów, zmieniającym się w zależności od stopnia rozgrzania silnika. Podwójnie doładowane BMW 335i użytkowane wyłącznie na krótkich trasach potrafi wyssać z baku nawet 20,8 litra na 100 km! To o ponad 100 procent więcej niż zapewnia nas producent.”
Za ten post autor Miccc otrzymał podziękowanie:
Misiek (07 lut 2024, 23:36)

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

No to kolejne. Nie jest przestawione spalanie na km/l? W tym przypadku im więcej tym lepiej. Do sprawdzenia też termostat - organoleptycznie sprawdzić poprawność działania termostatu, czyli kiedy grzeją rury na chłodnicę.
Te cytaty od pismaków. Olej 0W20 przy obecnych temperaturach na pewno nie przepływa przez arterię olejową :mrgreen: Na sucho coś pracuje, na pewno. Faktem jest, że przy rozruchu jest większe zużycie, ale bez jaj.
Następne. Wskaźnik w połowie skali wcale nie oznacza, że płyn ma temperaturę 90stC :!: Zazwyczaj jest to 70stC i dalej rusza się dopiero powyżej 100stC, zależy od producenta, modelu. Chodzi o to, żeby nie było płaczu właścicieli o pływającej wskazówce (coś takiego jest np. w pugu 206 z 2003r.).
Ogrzewanie postojowe mokre dość szybko podnosi temperaturę płynu, po rozruchu silnika podgrzewany jest olej w wymienniku. W wątku jest mowa u użyciu tego gadżetu.
7km to już nie tak mało na benzynę przy aktualnych temperaturach. Co innego jeżdżenie 500m po bułki...
Co do silników na gnojówkę. Jeżeli ktoś kupuje na krótkie trasy, to nie ma o czym gadać.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

mczelny2401
Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: mczelny2401 »

2.0 TSI posiada 5,7 l oleju wiec gdy auto nocuje pod chmurką i gdy na dworze jest ujemna temperatura to po 7 km nawet nie zobaczymy wskazania na liczniku czyli olej nawet nie osiągnął 60 stopni. Dziękuje i Dobranoc ;)
Za ten post autor mczelny2401 otrzymał podziękowanie:
JACA (08 lut 2024, 13:07)

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

mczelny2401 pisze:
07 lut 2024, 22:43
2.0 TSI posiada 5,7 l oleju wiec gdy auto nocuje pod chmurką i gdy na dworze jest ujemna temperatura to po 7 km nawet nie zobaczymy wskazania na liczniku czyli olej nawet nie osiągnął 60 stopni. Dziękuje i Dobranoc ;)
Wskazanie pojawia się przy 50stC.
Używanie ogrzewania postojowego, w czasie jazdy również (w zależności od ustawienia może włączyć automatycznie, nie znam temperatury załączenia, muszę pogrzebać), przyspiesza proces grzania oleju. Autorka posta napisała, że podgrzewa... Widzę jak wygląda sytuacja przy moim 1.5, w którym używam podgrzewacza przy nawet 10stC. Bez grzanie idzie dłużej, w tym oleju.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

rybsko pisze:
07 lut 2024, 15:51
Misiek pisze:
07 lut 2024, 15:47
A tak z ciekawości ile pokazuje Ci spalanie chwilowe i czy obserwowałaś je w zależności od obciążenia, stylu jazdy ?
Masz na myśli to chwilowe, które co sekundę lub dwie wynosi kolejno: 0, 36, 7, 19, 16, 8, 10, 0... ? :D

I jak wyobrażasz sobie to zamapować na styl jazdy? :lol:
Nie wiem skąd ten sarkazm / złośliwość, ale jeżdżąc aktywnie od prawie 40 lat nigdy takiego "bajeru" w poprzednich samochodach nie miałem i teraz mam po prostu radochę i jak jest mały ruch, to mogę sobie poobserwować jak się zmienia wraz z warunkami drogowymi. Jadę obwodówką (70 na ograniczniku) po płaskim, to schodzi nawet do około 4 na 2 cylindrach, ale wystarczy że zacznie się wzniesienie i przy utrzymaniu tej samej prędkości rośnie nawet i do 9. Dlatego czasami, jak tylko mam taką możliwość, czyli nikt za mną nie jedzie, to stopniowo popuszczam gaz obserwując spalanie i dopiero na / za wzniesieniem znów na chwilę przyśpieszam do dozwolonej.

A wracając do sedna sprawy, czyli do koleżanki, to chodziło mi o to czy zwraca na to uwagę, przynajmniej czasami i jakie ma wtedy wartości, bo jeżeli na płaskim lub z górki także ma kilkanaście lub więcej, to zdecydowanie musi być coś ze sterowaniem silnikiem lub z paliwem.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Tak z ciekawości jutro zmienię wskazanie na temperaturę oleju i poobserwuję jego wskazania.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Misiek pisze:
07 lut 2024, 23:30
Nie wiem skąd ten sarkazm / złośliwość, ale jeżdżąc aktywnie od prawie 40 lat nigdy takiego "bajeru" w poprzednich samochodach nie miałem i teraz mam po prostu radochę i jak jest mały ruch, to mogę sobie poobserwować jak się zmienia wraz z warunkami drogowymi. Jadę obwodówką (70 na ograniczniku) po płaskim, to schodzi nawet do około 4 na 2 cylindrach, ale wystarczy że zacznie się wzniesienie i przy utrzymaniu tej samej prędkości rośnie nawet i do 9. Dlatego czasami, jak tylko mam taką możliwość, czyli nikt za mną nie jedzie, to stopniowo popuszczam gaz obserwując spalanie i dopiero na / za wzniesieniem znów na chwilę przyśpieszam do dozwolonej.
No było z uśmieszkiem, ale nie ze złośliwości. Całkowicie zgadzam się z Tobą, że to jest fajny bajer, który na pewno pozwala na analizować własną interakcję z autem, może być swoistym trenerem lekkiej nogi itp. Tyle, że w kontekście omawianym od kilku wątków zupełnie nieprzydatny do jakichkolwiek użytecznych pomiarów. No i dałem Ci przykład odpowiedzi na Twoje pytanie "ile pokazuje Ci spalanie chwilowe?" ;) Jak można przy tym narzędziu udzielić innego rodzaju odpowiedzi? I jak dokładnie byś tą liczbę podaną przez innego kierowcę zinterpretował? Ale spoko, zgadzam się, że ktoś, kto obserwuje chwilówki, może zauważyłby jakąś anomalię we wskazaniu, OK.

Natomiast @Madhad ja mam inne pytanie - czy przypadkiem nie zaczęłaś z inną regularnością korzystać z ogrzewania postojowego. I w tym kontekście pytanie - czy spalanie wynikające z jego użycia odkłada się do jakiejś konkretnej podróży? Np. pierwszej następującej bezpośrednio po ogrzewaniu? :shock:
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowanie:
Misiek (09 lut 2024, 10:27)

ODPOWIEDZ